Beweegbare brug Wormer

Wormerveer en Wormerland zijn de komende tijd verbonden door de tijdelijke beweegbare brug van Janson Bridging. De brug over de Zaan vervangt in deze periode de Zaanbrug die wordt vernieuwd. Het complexe project is in opdracht van de provincie Noord-Holland gerealiseerd door een team van experts van verschillende bedrijven. Het auto-, fiets-, voetgangers- én scheepsverkeer kan de komende maanden dus letterlijk ongestoord doorgang vinden in dit gedeelte van de Zaanstreek. De tijdelijke brug is tevens geheel CE gekeurd, iets wat bijzonder is voor een dergelijk product. 

Het gehele project ‘vernieuwing Zaanbrug’ wordt in opdracht van de Provincie Noord-Holland uitgevoerd door de aannemerscombinatie Reimert Bouw en Infrastructuur - Gebr. Beentjes GWW. Janson Bridging werd benaderd voor het realiseren van de tijdelijke verbinding met haar innovatieve beweegbare brug (model JMB). Aan het project hebben vele specialistische bedrijven gewerkt met disciplines vanuit de staalbouw, werktuigbouw, lagertechniek, hydrauliek, elektronische besturing, software en naar eigen zeggen gezond boerenverstand. De stevige onderbouw waar de brug op rust werd gebouwd door de aannemerscombinatie.

 

Bekijk hier de video:


Sluitstuk van 92 ton
Na het aanbrengen van deze onderbouw en de aanbruggen is als sluitstuk het beweegbare gedeelte met een gewicht van zo’n 92 ton geplaatst. Het gedeelte is ongebalanceerd wat betekent dat deze brug niet met behulp van een contragewicht wordt opengetrokken, maar door twee krachtige cilinders. Dit krachtenspel maakt ook de constructie van het geheel extra gecompliceerd.

De brug heeft één rijstrook per rijrichting en daarnaast een vrijliggend fiets- en voetpad. De besturings- en bedieningssoftware verzorgt de aandrijving van het bewegingswerk alsmede de samenwerking met de overige technische systemen op en rond de brug zoals slagbomen en seinen.

Deze brug is door Janson modulair ontworpen conform de filosofie van onze organisatie. Daardoor is hij breder en langer te maken, zodat hij ook op andere plekken dienst kan doen als tijdelijke beweegbare brug. Zo realiseerde we deze brug eerder al in Westknollendam (NH). Toen was het de eerste tijdelijke beweegbare brug voor zwaar verkeer in Nederland. Janson Bridging is gespecialiseerd in de verhuur van tijdelijke modulaire bruggen.

Deel op:

Projectdetails

Oplossing
Beweegbare brug
Type
JMB-D
Eigen gewicht
92 ton
Toelaatbare verkeersbelasting
5 kN/m2
Draagvermogen
50 ton
Oplevering
Juli 2022
Beweegbare brug

Vernieuwing Zaanbrug

Na de zomervakantie zal in augustus gestart worden met de sloop van de bestaande Zaanbrug. Bewoners dachten mee over de uitstraling van de nieuwe Zaanbrug. Het resultaat hiervan is dat er straks een traditionele ophaalbrug wordt gerealiseerd die past in de historische omgeving langs de Zaan, maar toch ook een kind is van deze tijd. Begin 2024 zal deze gereed zijn.

 

Uitgelicht

Tijdelijke beweegbare brug Westknollendam
Project

Tijdelijke beweegbare brug Westknollendam

In opdracht van Dura Vermeer en Spie, bouwt Janson Bridging een tijdelijke beweegbare brug voor zwaarverkeer met een gescheiden strook voor fietsers e...
Beweegbare brug (JMB-D)
Oplossing

Beweegbare brug (JMB-D)

Een innovatie! De Janson Beweegbare brug (JMB-D) is een tijdelijke, modulaire én beweegbare brug voor zwaar verkeer. De JMB-D is ontworpen volgens de...